Vodafone logo pro tisk nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Přejít k nám

Kontakt

13. května 2022

Ochutnejte luxus za pár korun. Na TV Paprika vám ho uvaří sám MasterChef

Připravte si vařečky a pánvičky, v pondělí 16. května ve 20:50 startuje na TV Paprika pořad Luxus za pár korun. Svůj kulinářský um vám v něm předvede Jiří Halamka, vítěz televizní show MasterChef z roku 2016. Pravidelně bude na televizních obrazovkách kouzlit lahodné dobroty ze základních ingrediencí, které máme všichni zaručeně po ruce.

Abyste vytvořili výtečný pokrm, nepotřebujete žádné speciální exotické ingredience. I obyčejný kousek masa nebo zelenina vytvoří dokonalé chutě. S MasterChefem zkrátka vytvoříte doslova luxus za pár korun. Tak nakoukněte do ledničky a uvařte si parádní dobrotu s námi. A co že to vlastně vaříme?

Kompletní menu za pár korun

S Jiřím Halamkou si v pořadu Luxus za pár korun uvaříte spoustu dostupných dobrot. Pro milovníky masa si Jirka připravil recept na Buchty z kynutého těsta se směsí z mletého masa, Pečené kuře s páleným zelím nebo Roládu z mletého masa. Odlehčené recepty reprezentuje Salát z červené čočky a pohanky, případně Kořenová zelenina s tofu. Z dezertů potom ochutnáte Meringue s kokosovým krémem nebo výtečný Anglický krém se skořicí a jablky.

My vám už s předstihem prozradíme 3 recepty, které si můžete klidně sami vyzkoušet předem. Další inspirace receptů na obědové a hlavní jídla naleznete zde.

Roláda z mletého masa se slaninou, špenátem a sýrem

  • 500 g mletého masa, mix hovězího a vepřového
  • Koření a bylinky (Sůl, pepř, paprika, chilli, petržel sušená, sušený česnek, sušená cibule, tymián, rozmarýn)
  • 4 vejce
  • 10 plátků tvrdého sýra
  • 10 plátků slaniny
  • Listový špenát
  • Cibule, česnek
  • Olej
Mleté maso ochutíme a na potravinové folii z něj vytvarujeme větší plát. Vejce si uvaříme na tvrdo a oloupeme. Slaninu orestujeme a špenát spaříme na cibuli a česneku. Na plát z masa naklademe slaninu, špenát, sýr a plátky vajec. Následně zamotáme do rolády a dáme v alobalu do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme cca 30 minut.

Hotovou roládu podáváme ještě teplou s pečivem. Výborně chutná i za studena.


Salát z červené čočky a pohanky

  • 100 g pohanky
  • 100 g červené čočky
  • Ovčí sýr/Balkánský sýr
  • Cibule
  • Červená paprika
  • Bylinky: tymián, rozmarýn, hladkolistá petržel
  • Olivový olej
  • Majonéza

Pohanku spaříme a následně orestujeme na cibulce, kterou jsme si předem orestovali dozlatova. Dochutíme. Papriky dáme na maximální teplotu upéct do trouby. Hotové papriky oloupeme, ochutíme a nakrájíme na menší kousky. Červenou čočku uvaříme do poloměkka ve slané vodě. Všechny připravené suroviny smícháme, dochutíme a smícháme s bylinkami a majonézou.

Salát lze podávat teplý nebo studený. Můžete si jej vychutnat samotný nebo přidat dobré pečivo či zastřené vejce.

Anglický krém se skořicí, jablky a šlehačkou

  • 4 vejce
  • 200 ml smetany
  • Vanilkový extrakt
  • Vanilkový cukr
  • Cukr
  • Rum
  • Jablka
  • Skořice
  • Smetana ke šlehání
  • Citron

Nad vodní lázeň dáme tepluvzdornou misku a v ní smícháme smetanu, vaječné žloutky, cukr a vanilkový extrakt. Šleháme, dokud nám směs nezačne houstnout. Když dosáhneme požadované hustoty, zakápneme rumem na dochucení. Jablka oloupeme a namočíme do vody s citronem. Následně na pánvi vytvoříme karamel a jablka v něm prohodíme. K jablkům můžeme přidat i nasekané ořechy a rozinky. Zakápneme také lehce rumem a oflambujeme. Vyšleháme si šlehačku.

Servírujeme do misky nebo hlubokého talíře. Nejprve smetanový krém, do něj vložíme karamelová jablíčka a na vrch kopeček šlehačky.

Součástí široké nabídky více než 145 televizních kanálů Vodafone TV je i TV Paprika. Nabízí jedinečný program plný receptů, specialit z celého světa, vína i dalšího dobrého pití. TV Paprika je automaticky dostupná pro předplatitele televizních tarifů Komfort a Komplet.
Foto/video: TV Paprika