24. června 2024

Změny ve vedení českého Vodafonu. Viceprezidenti Jan Klouda a Milan Kníže mění působiště

Dosavadní viceprezident pro finance a strategii společnosti Vodafone Czech Republic Milan Kníže přechází v rámci skupiny a od června se stává finančním ředitelem Vodafonu v Řecku, kde bude zodpovědný také za strategii a velkoobchod. Jan Klouda, viceprezident pro právní záležitosti a korporátní bezpečnost Vodafonu, letos opouští obor telekomunikací.

Milan Kníže, dosavadní viceprezident pro finance a strategii českého Vodafonu, se stal v červnu finančním ředitelem společnosti Vodafone Řecko, kde bude zodpovědný také za strategii a velkoobchod. Milan Kníže pracuje ve Vodafonu přes 17 let. Posledních sedm let se ve funkci viceprezidenta pro finance a strategii podílel na všech významných iniciativách a projektech a podstatně tak přispěl k dlouhodobému růstu českého Vodafonu.

Za jeho působení Vodafone výrazně investoval do modernizace své pevné i mobilní sítě, ať už jde o spuštění gigabitového pevného internetu, pokrývání sítěmi 5G nebo uzavření klíčových partnerství v oblasti rozvoje infrastruktury fixního internetu. Mimo jiné řešil i nastavení dodávek energií ve Vodafone Procurement Company a podílel se na transformaci finančních procesů ve Vodafonu Německo. Dříve byl také finančním ředitelem v centrále Vodafone Group, kde odpovídal za celkové finanční řízení aktiv Vodafonu v Africe, včetně klíčových fúzí a akvizic, pracoval také v marketingu v České republice i londýnské centrále.

„Děkuji všem svým kolegům v českém Vodafonu za jejich podporu a spolupráci. Společně jsme významně zlepšili finanční výkonnost firmy, posílili naši pozici na trhu díky spojení s UPC a získali tak vyspělou pevnou infrastrukturu. Dosáhli jsme mnoha důležitých změn, odstartovali jsme éru neomezených mobilních dat v Česku nebo jsme jako první přinesli na český trh síť Narrowband IoT, čímž jsme našim zákazníkům nabídli nové inovace,” shrnuje.

Do příchodu svého nástupce, který bude oznámen v nejbližší době, zůstává Milan Kníže nadále i finančním ředitelem českého Vodafonu.

Jan Klouda opouští sektor telekomunikací, od podzimu bude pracovat pro společnost Tesco

Po 20 letech v telekomunikacích přejde Jan Klouda, dosavadní viceprezident pro právní záležitosti a korporátní bezpečnost Vodafonu, do společnosti Tesco, a to na mezinárodní pozici Legal, Compliance & Corporate Security Director. Povede týmy v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Bude také členem vedení společnosti Tesco Central Europe a členem právního týmu skupiny Tesco Group.

Jan Klouda nastoupil do Vodafonu v roce 2007 jako ředitel pro právní záležitosti a v průběhu 17 let zastával řadu vedoucích pozic v oblasti práva, compliance, řízení rizik, bezpečnosti, velkoobchodu, ochrany osobních údajů a business continuity. Za největší úspěchy považuje dokončené spojení se společností UPC Česká republika, kterou Vodafone koupil, dále nápravu některých nedostatků sdílených sítí mezi dvěma konkurenty Vodafonu nebo také rychlý vzrůst vlivu Asociace kritické infrastruktury ČR, kterou spoluzakládal.

„Měl jsem štěstí na lidi kolem sebe a roky ve Vodafonu byly nejvýznamnějšími v mé pracovní kariéře. Se svými nejbližšími spolupracovníky jsme dokázali vybudovat respektovaný tým. Telekomunikace pro mě byly osudovým oborem, je ale čas posunout se o krok dál a chci svoje zkušenosti využít v mezinárodním měřítku v novém odvětví,“ říká.

Jan Klouda přejde do společnosti Tesco na podzim po dokončení některých otevřených projektů.

„Ve Vodafonu se snažíme podporovat růst a rozvoj našich lidí. Děkujeme Milanovi, že se ujal funkce finančního ředitele ve Vodafonu Řecko, kde jeho zkušenosti budou mít i nadále pozitivní dopad. Děkujeme také Janovi za jeho dlouholetou vlivnou práci a přejeme mu mnoho úspěchů v jeho nové roli!“ dodává Violeta Luca, generální ředitelka Vodafonu Česká republika.